Sentrale kilder for Rælingens historie er naturligvis de to bygdebøkene:
Rælingen: Trekk av bygdehistorien, bind I (1955) redigert av Asbjørn Dørumsgard: Ikke tilgjengelig
Men noen artikler er digitalisert:
Setre Håndverkere Veier
Bygdehistorie for Rælingen (1989) av Lene Skovholt: Til salgs på Rælingen bygdetun
DNTs hytte ved Ramstadsjøen: Den norske turistforening har bygd ei ny hytte ved Ramstadsjøen. I den forbindelse ble det foretatt en arkeologisk kartlegging av området. Kartlegginga foreligger i en rapport som kan leses her.
Åa som renner ned i Øyeren mellom By og Narvestad: Det har vært en mengde sager langs Byåa. Området er fullt av kulturminner, og registrering av disse finnes i denne rapporten.
Kongeveien, hovedferdselsåren til Kristiania, går over Haugen gård: Langs Kongeveien finnes kulturminner, i tillegg til at det er en fin tur. Man kan går ganske langt langs den gamle kongeveien i Rælingen, og her kan man lese en registreringsrapport om om området ved Haugen gård og Hammersvegen.
Nordby skole skulle få nytt idrettsanlegg: I den forbindelse er det utarbeida en rapport om kulturminner i området. Rapporten kan leses her.
Hva kan gamle hus fortelle oss om fortida? Denne artikkelen handler om flytting av hus i Rælingen. Hva kan ”hus på vandring” fortelle oss om det gamle bondesamfunnet, om folk og livsforhold før i tiden? Les artikkelen av Hans Kristian Halvorsen-Monsrud.
Katolsk middelalder på Romerike: Da Grini i Rælingen ble gitt til kirken som botsgave. Denne artikkelen er skrevet til Eidsvoll Blad før jul i 1963 av Olav Tveter, og tilrettelagt for vår bruk av Hans Kristian Halvorsen-Monsrud.
Tjuvstuåsen er et flott utsiktspunkt i kommunen: Slike markante steder har ofte fått historier og myter knytta til seg. Her kan man lese ulike historier om denne åsen.
Rælingen kommune har utarbeida plan og oversikt over kulturminnene i kommunen: Dessverre er det ikke lenger mulig å se og finne mange av kulturminnene som fins i planen. Men den kan jo være interessant likevel, og kartene gir oss en god oversikt over kulturminner. Plan er delt i to, Vedlegg A og Vedlegg B-E.
Rælingen kirke på Fjerdingby: Kirkebygget blei egentlig reist i 1828, men de store ombyggingene i 1887 førte til at vi feirer kirka med jubileer med utgangspunkt i dette årstallet. Her finnes en avisartikkel om 50års-jubileet i 1937. I 1962 blei det utarbeida et eget hefte av Olav Tveter som kan leses her. Og Hans Kristian Halvorsen-Monsrud har skrevet en egen artikkel om kirka.
Rælingen fylte 50 år som egen kommune i 1979: I den forbindelse blei det utarbeida et eget hefte om kommunen. Her er det mye interessant stoff.
Rud skole fylte 75 år i 1987: Skolehistoria forteller mye om ei bygd, og i dette heftet er det samla mye stoff om skolen og om bygda.